perjantai 25. marraskuuta 2011

Yliopistolaiset raameissa


Olen mielenkiinnolla seurannut tiedotusvälineiden uutisointia raamisopimusneuvotteluista. Yksi toisensa jälkeen eri alat ja liitot ovat olleet uutisissa ja kansa on saanut jännittää saavutetaanko neuvottelutulos vai nitiseekö raami liitoksistaan. Tähän saakka tulokseen on aina päästy eikä avoimena ole kuin AKT:n neuvottelut kuljetusalan ja satamien ahtaajien sopimuksesta. Toivottavasti tunteet pysyvät viileinä ja neuvottelut käydään järjen ohjaamina. Kukaan mukana olevista ei halua raamisopimuksen kaatuvan tässä viime metreillä, tai oikeammin tunneilla.

Mielenkiintoa on riittänyt myös JUKOn käymissä yliopistoalan neuvotteluissa. On vauhtia ja tilanteita, jos ei nyt sentään vaarallisia. Päivä toisensa jälkeen olen availlut tiedotusvälineiden sivuja, niin paperilla kuin virtuaalisestikin. Josko uutisiin olisi saatu jotain nostattavaa myös yliopistoista. Kerta toisensa jälkeen näissä tutkimuksissa on tullut vesiperä, eikä media ole tainnut missään vaiheessa aiheesta innostua. Liekö olleet varsinaisesti edes tietoisia sopimusneuvotteluista ja niiden merkityksestä?

Nyt kun neuvottelut ovat käyty ja sopimukseen on päästy, voi kai todeta, että ei tässä mitään kovin raflaavia otsikoita aiheuttavaa ollutkaan. Tai jos oli, niin lopulta kuitenkin järki voitti tälläkin alalla ja sopimus on aika yksi-yhteen raamin edellytysten kanssa. Hyvä niin. Työrauha on raamin toteutuessa yliopistoillakin huojentavan pitkä, aina maaliskuun 2014 loppuun saakka.

Olisiko nyt aika tehdä yliopistoissa linjakkaasti keskeistä työtä, tutkimusta ja siihen perustuvaa opetusta. Käyttää yhteiskuntarauhan aika henkisen pääoman kasvattamiseen ja varmistaa Suomelle edellytykset tulevaisuuden rakennuspalikoiden valmistamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti