maanantai 18. marraskuuta 2013

Yrittäjänä yliopistossa?

Joskus professorin työ on melko lähellä yrittäjälle tuttua toimintaa. Suunnitellaan yksikön budjettia, tehdään työsopimuksia, laaditaan hankkeiden kustannusarvioita yleiskustannusmallilla –totta kai, mietitään kansainvälisten opintojaksojen laskutusperusteita tai suunnitellaan investointeja ja niiden osuutta poistoissa.

Olemme hiljalleen oppineet kantamaan taloudellista vastuuta ja ymmärrämme, että yksikön ja oman tutkimustoimintamme menestys vaatii taloudellisia onnistumisia. Ulkopuolista rahoitusta on pakko saada, jotta on varaa maksaa tohtorikoulutettaville ja post-doceille palkkaa ja saadaan kunnollista tutkimustoimintaa aikaiseksi. Tuotetaan yliopiston kaipaamia julkaisuja ja tutkintoja ja pidetään yliopiston pyöriä pyörimässä. Kaiken tämän teemme ilman pakkoa ja kehotusta, meidän etu yhdistyy yliopiston etuun. Mehän siis olemme yliopisto.

Kaiken taustalla professorit ovat kuitenkin myös vain töissä. Saamme palkkaa Oy Yliopisto nimiseltä firmalta ja firma odottaa meidän tekevän laissa määritellyt tehtävämme: teemme tutkimusta ja annamme siihen liittyen korkeinta opetusta. Asian luonteesta tietämätön saattaisi ajatella, että professorit tekevät työtä ja työnantaja luo taloudelliset puitteet työn tekemiseen: jos tehtävänä on kirjoittaa, työnantaja antaa kynän. Jos tehtävänä on mitata, työnantaja antaa mittarin. Ymmärrätte kyllä.

Jos ajatusleikkiä jatkaa edes pykälän eteenpäin, ymmärtää että meidän firmalla menee taloudellisesti hyvin, jos tilinpäätös vuoden toimimisen jälkeen on positiivinen. Varsinkin kun firman tarkoituksena ei ole alun perin tuottaa tuloja.

Acatiimi teki vertailun yliopistojen viime vuoden tilinpäätöksistä. Tulos oli useimpien yliopistojen osalta juuri sopivan positiivinen. Rahoitus oli siis kunnossa, eikä taloudellisia ongelmia pitäisi olla.

Olemme saaneet kuitenkin kuulla tilanteesta toisenlaisen arvion. Joissain yliopistoissa tuijotetaan professoria tiukasti yrittäjänä ja katsotaan millaisia tuloja kyseinen henkilö on kuluvan vuoden aikana tuonut. Siis paljonko on saanut hankittua rahaa. Tämä antaa kuulemma aihetta yt-neuvotteluihin ja kyseenalaistaa henkilön työpaikan.

Outoa toimintaa. Minut rekrytoitiin yliopistoon tekemään professorin tehtäviä ja nehän löytyvät laista. Toimintaani saa ja pitää arvostella niistä näkökulmista. Onkohan muualla ilmoitettu, että professorin tehtävä onkin tuoda rahoitusta? Onko jatkossa yksittäinen professori tai tutkimusryhmä taloudellisesti itsenäinen yksikkö? Professorille ollaan laittamassa yrittäjän viitta harteille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti