maanantai 3. kesäkuuta 2013

Miten kerron tarinan – mietteitä yliopisto-opetuksesta


Luennoin juuri kahta kesäkoulua Helsingin yliopiston tutkimusaseman rauhassa Hyytiälässä. Vaikka intensiivikurssin luennointi on aina raskas ponnistus, oli mieli tavanomaisen kepeä. Minun ei tarvitse enää ihmetellä mistä tuo hyvän olon tunne syntyy.

Hyvä luentokurssi on kuin tarina, jota kerrotaan luennolta seuravalle ja jota rakennetaan parhaimmillaan opettajat ja opiskelijat yhdessä. Tarina ei kuitenkaan etene, jos välistä jää liikaa osia pois. Koittakaa lukea vaikkapa dekkari siten että joka toinen luku jätetään lukematta. Tai samalla tekniikalla yliopiston kurssikirja. Jos juonesta vielä joten kuten saisikin selvää, ei tarina kuitenkaan etene, ei kiedo pauloihinsa.

Yliopisto-opetuksessa on valitettavan paljon elementtejä huonosti kerrotusta tarinasta. Opiskelijoilla tuntuu olevan paljon muutakin tekemistä kuin seurata luentoja, sillä seurauksella että normaalin luentokurssin luennoilla tuntuu olevan aina eri kokoonpano paikalla kuin edellisellä kerralla. Tarina ei etene eikä ota valtaansa. Opettajakin joutuu tuota jatkuvasti pohtimaan ja mukauttamaan suunnitelmiaan.

Toista ovat kesäkoulut, talvikoulut, intensiivikurssit – millä kaikilla nimillä niitä kutsutaankaan. Opiskelijat ja opettajat ovat samassa paikassa yhteisen oppimisen äärellä. Kellään ei ole pakopaikkaa eikä liikaa muuta tekemistä. Jokainen luento voidaan aloittaa juuri siitä mihin edellinen on päättynyt. Voidaan kertoa tarina, joka vie mukanaan. Opiskelijapalaute antaa syytä uskoa, että tarinoita kaivataan vielä tälläkin vuosituhannella.

Olisiko opetus syytä laajemminkin remontoida siten että tarinoille annetaan mahdollisuus? Luennoidaan tiiviisti ja pidetään sitten taukoa. Ryhmitetään muu tekeminen niin, että opetukseen osallistumiseen on mahdollisuuksia. Keskitytään kunnolla siihen mitä tehdään.